اخبار فناوری و موبایل
به گزارش نیوزتل ۸ کشور مبادرت به امضا و تصویب مجدد معاهده فضایی سال ۱۹۶۷ کردند که صلح در کره ماه را تضمین می نماید. آنها این دفعه تحت عنوان پیمان آرتمیس آنرا امضا کردند.
به گزارش نیوزتل به نقل از ایسنا وبه نقل از انگجت، ایالات متحده و هفت کشور دیگر با تأیید مجدد تعهد خود به فعالیتهای صلح آمیز، شفاف و همکاری روی کره ماه، “پیمان آرتمیس”(Artemis Accords) را امضا کردند.
کشورهای امضا کننده “پیمان آرتمیس”، استرالیا، کانادا، ایتالیا، ژاپن، لوکزامبورگ، امارات متحده عربی، انگلستان و ایالات متحده هستند.
ناسا در حال اجرای برنامه ای چند ساله برای بازگشت به کره ماه است که پروژه “آرتمیس” نام گرفته است و امضای این پیمان، گام دیگری در این روند است.
“آرتمیس” برنامه بلندپروازانه ناسا برای رساندن اولین زن، و یک مرد دیگر به کره ماه در سال ۲۰۲۴ است. هدف این پروژه در صورت موافقت کنگره برای تأمین بودجه آن، تاسیس یک پایگاه طولانی مدت برای اهداف علمی، اکتشافی و در نهایت، تجاری است.
“پیمان آرتمیس” پیمان فضایی منعقد شده در سال ۱۹۶۷ معروف به “پیمان فضای بیرونی”(Outer Space Treaty) را تقویت می کند که سندی غیر تسلیحاتی با هدف ممنوعیت استفاده از سلاح های کشتار جمعی در ماه و سایر اجرام سیاره ای است. این پیمان توسط ۱۱۰ کشور همچون روسیه، چین و ایالات متحده امضا و تصویب شده است.
پیمان فضای بیرونی یا پیمان فضای ماورای جو معاهده بین المللی در ۱۷ ماده برای بهره برداری از منابع فضای بیرونی و نخستین پایه برای نگارش و تصویب قانون فضا است. این معاهده در ابتدا بین سه کشور آمریکا، بریتانیا و اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی در ۲۷ ژانویه ۱۹۶۷ امضا و در ۱۰ اکتبر ۱۹۶۷ اجرایی شد و تا سپتامبر ۲۰۱۵، ۱۱۰ کشور عضو این پیمان شده و ۴۰ کشور آنرا امضا کرده ولی در داخل کشور خود تصویب نکرده اند. اجرای این پیمان زیر نظر کمیته سازمان ملل در امور استفاده صلح آمیز از فضای بیرونی جو است.
حالا کشورهایی که “پیمان آرتمیس” را امضا می کنند با ۱۰ اصل همچون اکتشاف مسالمت آمیز، فعالیتهای شفاف، عرضه کمک اضطراری به پرسنل در سختی، انتشار علنی اطلاعات علمی و دفع ایمن زباله های فضایی موافقت می کنند. در اینجا لیست کامل عرضه شده توسط ناسا می آید:
– اکتشاف مسالمت آمیز: تمام فعالیتهایی که تحت برنامه آرتمیس انجام می شود، باید برای اهداف صلح آمیز باشد.
– شفافیت: امضا کنندگان پیمان “آرتمیس” فعالیتهای خویش را به روشی شفاف انجام می دهند تا از سردرگمی و درگیری جلوگیری نمایند.
– قابلیت همکاری: ملل شرکت کننده در برنامه آرتمیس تلاش خواهند کرد تا از سیستم های قابل همکاری برای افزایش ایمنی و پایداری پشتیبانی کنند.
– کمک اضطراری: امضا کنندگان پیمان آرتمیس موافقت می کنند که به پرسنل در شرایط سخت کمک کنند.
– ثبت اجرام فضایی: هر ملتی که در برنامه آرتمیس شرکت می کند باید یکی از امضا کنندگان “کنوانسیون ثبت” باشد.
– انتشار داده های علمی: امضا کنندگان پیمان آرتمیس متعهد به انتشار عمومی اطلاعات علمی می شوند و به همه دنیا اجازه می دهند تا در مسافرت آرتمیس به ما بپیوندند.
– حفظ میراث: امضا کنندگان پیمان آرتمیس متعهد به حفظ میراث فضایی هستند.
– منابع فضایی: استخراج و استفاده از منابع فضایی کلید اکتشاف ایمن و پایدار می باشد و امضا کنندگان پیمان آرتمیس تأیید می کنند که چنین فعالیتهایی باید مطابق با “پیمان فضای بیرونی” صورت گیرد.
– رفع اصطکاک فعالیت ها: کشورهای امضا کننده پیمان آرتمیس متعهد می شوند که از تداخل مضر و مزاحمت در کار یکدیگر جلوگیری کرده و از اصل توجه لازم حمایت می کنند، همانطور که در “پیمان فضای بیرونی” ذکر شده است.
– بقایای مداری: کشورهای امضا کننده پیمان آرتمیس متعهد می شوند برای دفع ایمن بقایا و زباله ها برنامه ریزی کنند.
قابل ذکر است که روسیه – رقیب اصلی ایالات متحده در جنگ سرد و رقابت فضایی- و چین هنوز پیمان آرتمیس را امضا نکرده اند. در مورد علاقه این دو کشور به امضای این پیمان خبری در دست نیست، باآنکه ناسا می گوید در ماه ها و سال های آینده کشورهای بیشتری آنرا امضا می کنند.
“مایک گلد” معاون ناسا در روابط بین الملل و بین آژانس های فضایی می گوید: اساساً پیمان آرتمیس با تقویت درک متقابل و کاهش برداشت های غلط به پیشگیری از درگیری در فضا و زمین کمک می نماید. شفافیت، ثبت عمومی، رفع اصطکاک، اینها اصولی هستند که صلح را تضمین می کنند. مقصد سفر آرتمیس، ماه است، اما مقصد این پیمان ها و توافقنامه ها یک آینده صلح آمیز و خوش است.