اخبار فناوری و موبایل
به گزارش نیوزتل اخترشناسان با استفاده از تلسکوپ ˮککˮ(Keck) در ˮمونوکیˮ(Maunakea)، هاوایی موفق به کشف منظومه ای شدند که در آن سیارکی شبیه به مشتری در مداری مشابه آن به دور یک کوتوله سفید می چرخد.
به گزارش نیوزتل به نقل از ایسنا و به نقل از تک اکسپلوریست، این سیاره که در فاصله ی حدود یک چهارم از مرکز کهکشان راه شیری قرار دارد از مرگ ستاره خود جان سالم به در برده است.
این گروه همینطور دریافتند که این سیارک به دنبال مرگ ستاره خود نابود نشده است و بدون آن که توسط گرانش سیارات یا ستاره های دیگر در فضا جابجا شود مرگ ستاره خویش را از سر گذرانده است.
دکتر “دیمیتری وراس”(Dimitri Veras) از دپارتمان فیزیک دانشگاه “وارویک”(Warwick) می گوید: این سیاره به سختی تکامل ستاره خویش را پشت سر گذاشت. این نخستین سیاره ای است که در فاصله چندین واحد نجومی، به اندازه فاصله مشتری تا خورشید، در اطراف یک کوتوله سفید دیده شده است. وقتی من اعداد و ارقام را مشاهده کردم پی به اهمیت این کشف بردم. این یافته ها بینشی جدید از آینده منظومه شمسی به ما می دهد. به نظر می آید این سیاره دست نخورده باقی مانده و توسط نیروی گرانش سایر اجرام کیهانی تخریب نشده است. ما فکر می نماییم که با تبدیل شدن خورشید به یک کوتوله سفید سیاره ی مشتری هم سرنوشتی مشابه داشته باشد. ما تصویری از این سیاره بعد از تبدیل شدن ستاره اش به کوتوله سفید ثبت کرده ایم اما برای کامل کردن زمان بندی این منظومه نیازمند تصاویر دیگر در برهه های زمانی مختلف هستیم.
ستاره های در آخرین مرحله از زندگی تمامی هیدروژن هسته خویش را می سوزانند و در نهایت تبدیل به یک غول سرخ شده و سپس تبدیل به یک کوتوله سفید می شوند.
“جاشوا بلکمن”(Joshua Blackman)، محقق ستاره شناسی از دانشگاه تاسمانی در استرالیا و نویسنده اصلی این مقاله می گوید: شواهد از آن حکایت می کند که سیاراتی که در فاصله ای دور از ستاره خود قرار دارند می توانند بعد از مرگ ستاره به حیات خود ادامه دهند. با فرض این که این منظومه مشابه منظومه شمسی ما باشد میتوان گفت مشتری و زحل از مرحله تبدیل شدن خورشید به غول سرخ یعنی زمانی که سوخت هسته ای خورشید تمام می شود و خویش را نابود می کند، جان سالم به در خواهند برد.
“دیوید بنت”(David Bennett) یکی از نویسندگان این مقاله، دانشمند محقق از دانشگاه “مریلند”(Maryland) و مرکز پروازهای فضایی گادرد ناسا می گوید: زمین سرنوشت خوبی نخواهد داشت چونکه در فاصله ای نزدیک تر به خورشید قرار دارد. اگر بشر قبل از شعله ور شدن زمین توسط خورشید به زحل یا مشتری سفر کند، می تواند در مدار این ستاره باقی بماند اما نمی توان به گرمای خورشید بعنوان یک کوتوله سفید برای مدت طولانی اتکا کرد.
این گروه برای انجام این کشف از روشی به نام ریز همگرایی گرانشی استفاده کردند. زمانی که می خواستند ستاره میزبان را ببینند متوجه شدند که این ستاره به طرز غیر قابل انتظاری کم نور است و نمی تواند یک ستاره معمولی باشد.
داده های آنها احتمال وجود یک کوتوله قهوه ای را هم می داد.
“ژان فیلیپ بولیو”(Jean-Philippe Beaulieu) از نهاد اخترفیزیک پاریس می گوید: ما توانستیم سایر احتمالات مثل ستاره نوترونی و سیاهچاله را رد نماییم و این بدان معنا بود که این سیاره به دور یک کوتوله سفید در گردش است. این کشف بینشی در مورد سرنوشت منظومه شمسی بعد از نابودی زمین توسط خورشید عرضه می کند.
منبع: newstel.ir