دانشمندان پاسخ می دهند؛ نشانه های مغز بیش فعال کدامند؟

امکان دارد گاهی برای شما پیش آمده باشد که کارهای بسیاری برای انجام دادن دارید اما حس می کنید دیگر توان انجام رسیدگی به امور را ندارید گویی مغزتان با شما یاری نمی نماید. این مشکل که میتوان گفت اغلب افراد جهان امکان دارد آنرا تجربه کرده باشند با عنوان ˮمغز بیش فعالˮ(Hyperactive Brain) شناخته می شود و احیانا گرچه خیلی از اوقات آنرا تجربه کرده ایم اما چندان زیاد درباره آن نشنیده ایم و حتی با علایم آن هم چندان آشنا نیستیم.
به گزارش نیوزتل به نقل از ایسنا، بیش فعالی مغز می تواند کار را برای شما سخت کند. حتی در بعضی موارد گاهی فکر شما چندان مشغول می باشد که به علل مختلفی می تواند یک چالش برایتان باشد. در این لحظه ذهنتان مشغول می باشد، تمرکز کردن برایتان دشوار است و گرفتار نوسانات خلقی می شوید. اینها مواردی هستند که می توانند به شما اخطار دهند مغز بیش فعال دارید. باید ذکر کرد اگر یک مغز بیش فعال دارید، لزوما به این معنا نیست که شما به اختلال کم توجهی – بیش فعالی مبتلا هستند یا هر بیماری دیگری دارید.
اختلال کم توجهی – بیش فعالی یک اختلال رفتاری رشدی است. معمولاً فرد توانایی دقت و تمرکز بر روی یک مبحث را نداشته، یادگیری در او کند است و فرد از فعالیت بدنی غیرمعمول و بسیار بالا برخوردار می باشد. اختلال بیش فعالی یا کم توجهی تنها محدود بە دوران کودکی نیست و در بزرگسالان هم وجود دارد. اختلال بیش فعالی در بزرگسالی ریشە در دوران کودکی دارد و زمینەساز مشکلاتی در بزرگسالی است کە می تواند با روش های درمانی متفاوت بهبود پیدا کند. در اختلال بیش فعالی بزرگسالی، شرایط ذهنی و حفظ توجە برای افراد بسیار دشوار است و علائمی همچون روابط بی ثبات، عملکرد ضعیف، عملکرد نامناسب در مدرسە و عزت نفس پایین را بە دنبال دارد. اختلال کم توجهی – بیش فعالی در دوران کودکی آغاز می شود و امکان دارد تا سنین بزرگسالی هم تشخیص دادە نشود و یا افرادی کە بە بیش فعالی کودک خود بی توجە باشند و بە موقع تشخیص دادە نشود امکان دارد تا بزرگسالی با فرد همراە باشد. اما علایم مغز بیش فعال با مواردی که با اختلال بیش فعالی یا کم توجهی مرتبط هستند، متفاوت بوده و شاید افراد با دانستن این نشانه ها که در ادامه ذکر خواهیم کرد بتوانند زودتر از این وضعیت آگاه شوند و درصدد بهبود شرایط خود برآیند. در ادامه هفت نشانه ای که محققان آنها را با مغز بیش فعال مرتبط دانسته اند، ذکر کرده ایم.
اختلال کم توجهی – بیش فعالی یک اختلال رفتاری رشدی است. معمولاً فرد توانایی دقت و تمرکز بر روی یک مبحث را نداشته، یادگیری در او کند است و فرد از فعالیت بدنی غیرمعمول و بسیار بالا برخوردار می باشد.

دشواری در تمرکز
حدودا همه افراد گهگاهی با تمرکز مشکل دارند، ازاین رو این مورد به تنهایی مطمئنا به این معنا نیست که مغز شما بیش فعال است، اما به صورت بالقوه می تواند یکی از علائمی باشد که به این مورد اشاره دارد. این روزها عوامل آشفته کننده و برهم زننده تمرکز در محیط های کاری و منازل بالا رفته و تمرکز کردن روی کارها هم دشوارتر شده است. ذهن انسان به صورت معمول طوری طراحی نشده که بتواند هرج و مرج های فضای اطراف خویش را به سادگی روبرو شود چون هر یک از حواس در ظرف یک لحظه محرکی را از دنیای بیرون دریافت می کنند و همین مساله می تواند تمرکز انسان را به سادگی مختل کند. به گزارش سایت خبری هلث لاین، نداشتن تمرکز بخصوص در محیط کار یکی از علایم مهم بیش فعالی مغز در بزرگسالان است.

اضطراب
شاید تابحال به این مورد فکر کرده باشید که آیا بیش فعالی و اضطراب با هم مرتبط هستند یا خیر که باید بگوییم پاسخ سوال شما بله است. همه انسان ها در زندگی خود گرفتار اضطراب می شوند، ولی اضطراب مزمن و شدید غیرعادی و مشکل ساز است. اضطراب یا تشویش یا دلشوره عبارت است از یک احساس منتشر، ناخوشایند و مبهم هراس و نگرانی با منشا ناشناخته، که به فرد دست می دهد و شامل عدم اطمینان، درماندگی و برانگیختگی فیزیولوژیکی است. محققان اظهار می کنند در حالیکه اضطراب سبب اختلال کم توجهی – بیش فعالی نمی گردد اما می تواند از علایم بیش فعالی مغز شود. همچنین، اختلال کم توجهی – بیش فعالی و اضطراب گاهی اوقات می توانند با هم همراه شوند. صحبت کردن با پزشک یا متخصص بهداشت روانی در مورد این مورد می تواند به تشخیص آنچه درحال وقوع است کمک نماید و تعیین کند که برای اضطراب و اختلال کم توجهی – بیش فعالی به چه نوع درمانی نیاز دارید.
محققان اظهار می کنند در حالیکه اضطراب سبب اختلال کم توجهی – بیش فعالی نمی گردد اما می تواند از علایم بیش فعالی مغز شود.

اختلال در خواب
خواب یکی از مواردی است که به صورت غیر ارادی و غریزی در تمامی افراد وجود دارد. زمانی که فرد احساس خستگی می کند و احتیاج به استراحت دارد به خواب فرو می رود این مکانیسم طبیعی بدن برای ادامه حیات اوست. امروزه افراد توجه کافی به خواب خود ندارند و در مواردی از خواب آلودگی و احساس کسلی در طول روز شکایت می کنند به صورتی که بامداد با کسالت و خستگی مجبورند از رختخواب جدا شوند. بسیاری از ما دلیل این مشکل را نمی دانیم. همه ما شب هایی را سپری کرده ایم که در تمام طول شب به صورت مداوم در رختخواب خود به این سمت و آن سمت چرخیده ایم و از این که نمی توانیم به خواب برویم کلافه شده ایم. چندی پیش مجله تایم نوشت که بنابر مطالعه ای که محققان دانشکده پزشکی دانشگاه جان هاپکینز انجام داده اند افراد مبتلا به بی خوابی نسبت به افرادی که خواب خوبی دارند، فعالیت مغزی بیشتری دارند. اگر به نظر می آید وقتی موارد بسیاری مغز شما را درگیر کرده است نمی توانید خواب خوبی هم داشته باشید اما باید گفت این نشانه را جدی بگیرید چونکه این می تواند نشانه ای از داشتن مغز بیش فعال باشد.

مشکل در به یاد آوردن نام افراد
گاهی اوقات به خاطر سپردن نام ها و جزئیات امکان دارد بسیار دشوارتر از به خاطر سپردن ایده های کلی یا اصل یک موقعیت باشد. این امر امکان دارد به خصوص اگر با یک مغز بیش فعال سر و کار دارید، بیشتر هم رخ دهد. چونکه سایت خبری هلث لاین در اینباره اشاره نموده است که داشتن مشکل در به خاطر سپردن اسامی، اعداد و موارد مشابه می تواند نشانه بیش فعالی مغز در بزرگسالان باشد.

داشتن علایم افسردگی
افسردگی یک بیماری واقعی و قابل درمان است اما باورهای اشتباه و سوتفاهم ها و اطلاعات نادرست همچنان موانعی در راه درمان افراد بسیاری ایجاد می کنند و نتایج عدم درمان افسردگی می تواند حتی زندگی فرد را تهدید کند. در مقابل، درک حقایق درباره افسردگی می تواند به معنای نجات زندگی فرد باشد. افسردگی بعنوان سرماخوردگی بیماری های روانی مطرح است، یعنی همانگونه که هیچ فردی نمی تواند ادعا کند گرفتار سرماخوردگی نشده، هیچ فردی هم نمی تواند بگوید که گرفتار افسردگی نشده است، اما شدت و ضعف آن در افراد متفاوت می باشد. علل افسردگی به صورت کامل درک نشده اند اما باور بر این است که احیانا تلفیقی از عوامل مانند تمایل ژنتیکی به بیماری و برخی عوامل محیطی که می توانند بعنوان محرک عمل کنند، باعث افسردگی می شوند. محققان دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس در مطالعاتی که انجام داده اند اعلام نمودند که خیلی از علایم افسردگی بالینی شامل مواردی مانند مشکل در تمرکز، اضطراب، دامنه کوتاه توجه و موارد دیگر امکان دارد با بیش فعالی مغز مرتبط باشند. اگر با بعضی از این علایم و نشانه ها دست و پنجه نرم می کنید، می توانید به مراکز مشاوره رجوع کنید و با درمانگر خود صحبت کنید تا مشخص شود چه اتفاقی درحال رخ دادن است و چگونه می توانید کنترل امور را به دست بگیرید.
محققان دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس در مطالعاتی که انجام داده اند اعلام نمودند که خیلی از علایم افسردگی بالینی شامل مواردی مانند مشکل در تمرکز، اضطراب، دامنه کوتاه توجه و موارد دیگر امکان دارد با بیش فعالی مغز مرتبط باشند.

دامنه توجه بسیار کوتاه
دامنه توجه هم بسته به شرایط و موقعیت می تواند متفاوت باشد و تغییر کند اما اگر به صورت مداوم دامنه توجه بسیار کوتاهی داشته باشید، باید بدانید که این مورد یکی از علائم مهم دیگری است که نشان داده است گرفتار بیش فعالی مغزی هستید. بازه زمانی توجه/ دامنه توجه (Attention span) مقدار زمانی است که صرف تمرکز روی یک کار قبل از آنکه حواسمان پرت شود، می نماییم. حواس پرتی زمانی اتفاق می افتد که توجه به صورت غیرقابل کنترلی به فعالیت یا احساس دیگری منحرف شود.

ذهن پریشان
منطقی است که اگر مغز شما بیش فعال باشد نمی توانید بخوابید. به گزارش سایت خبری هلث دی نیوز، افراد مبتلا به بی خوابی اغلب دارای ذهن پریشان هستند که همیشه فعال می باشند و بنابراین امکان دارد نتوانند خواب راحتی داشته باشند. حتی اگر همه این نشانه های مغز بیش فعال را دارید لزوما به این معنا نیست که شما بیماری قابل توجهی دارید، اما اگر نگران بیش فعالی مغز خود می باشید یا به صورت قابل توجهی بر زندگی شما تأثیر گذاشته است می توانید با پزشک خود مشورت کنید. چه درمان پزشکی باشد و چه استراتژی هایی برای مدیریت این موارد می تواند به شما کمک شایانی در ارتقا کیفیت زندگی تان کند. آرامش نه تنها برای یک بدن خسته بلکه برای درمان یک ذهن شلوغ و کاهش استرس آن هم ترمیم کننده است. به هم ریختگی ذهنی بیش از اندازه می تواند اثر منفی بر زندگی شما به شکل اضطراب، اختلال خواب و احساس غرق شدن داشته باشد. برخی از فعالیت ها و تکنیک ها وجود دارند که می توانید امتحان نمایید که به پاکسازی ذهن شما از افکار تهاجمی و درهم ریختگی ذهنی کمک می نماید. مدیتیشن و ذهن آگاهی احیانا قدرتمندترین ابزار جهت کمک به بازیابی وضوح ذهنی هستند. ذهن آگاهی(Mindfulness) یک فرآیند روانشناختی آوردن توجه به تجربیات زمان حال بدون قضاوت یا به عبارتی پرورش آگاهی و هوشیاری با تاکید بر مراقبت و زیر نظر گرفتن توجه در زمان حال بدون قضاوت است. تعریف کوتاه ذهن آگاهی یعنی آگاهی از لحظه است.

منبع: