اخبار فناوری و موبایل
نیوزتل: استفاده از ˮباد یونیˮ(ionic wind) برای خشک کردن میوه ها موجب صرفه جویی در انرژی و حفظ مواد مغذی میوه ها می شود و می تواند تحول بزرگی در این صنعت بوجود آورد.
به گزارش نیوزتل به نقل از ایسنا و به نقل از نیواطلس، وقتی به فرآیندهایی فکر می نماییم که می توانند از پیشرفت تکنولوژی پیشرفته بهره مند شوند، خشک کردن میوه نخستین چیزی نیست که به ذهن خطور می کند. با این وجود، مشخص شده است که استفاده از “باد یونی” برای خشک کردن میوه ها موجب صرفه جویی در انرژی و حفظ مواد مغذی میوه ها می شود.
برای بیشتر ما استفاده از گرما ممکنست یک انتخاب آشکار برای خشک کردن میوه ها به نظر برسد، اما متأسفانه قرار گرفتن میوه ها در معرض دمای بالا، طعم آنها را کم می کند و مقدار زیادی از مواد مغذی آنها را نیز از بین می برد.
به همین دلیل، تولیدکنندگان مواد غذایی معمولاً از پروسه “خشک کردن غیر حرارتی” برای این کار استفاده می نمایند که در آن، پنکه ها هوای غیرگرم را از میوه ها می گذرانند تا رطوبت موجود در آنها را به تدریج تبخیر کنند. این روش حدودا عطر و طعم و مواد مغذی میوه ها را دست نخورده باقی می گذارد، اما مدت زمان زیادی طول می کشد و از انرژی زیادی نیز استفاده می نماید.
بدین سبب دانشمندان موسسه تحقیقاتی “امپا”(Empa) در سوئیس به دنبال جایگزینی برای این پنکه های پرمصرف افتادند و به یک فناوری موسوم به “باد یونی” رسیدند. برای درک نحوه کار این روش، ابتدا باید در نظر بگیرید که هوا از گازهایی مانند اکسیژن، کربن دی اکسید و نیتروژن تشکیل شده است. اتم های تشکیل دهنده هر یک از مولکول های گاز به نوبه خود از الکترون های دارای بار منفی و پروتون های دارای بار مثبت تشکیل شده اند.
هنگامی که یک سیم معلق با ولتاژ بالا با بار مثبت حامله می شود، الکترون ها به سمت آن کشیده می شوند، در صورتیکه پروتون ها دفع می شوند. در واقع، الکترون ها از مولکول های گاز مجاور جدا شده و پروتون ها را ترک می کنند. در نتیجه، مولکول های گاز فقط بار مثبت خواهند داشت. بدین سبب از سیم دور می شوند و به سمت یک جمع کننده زمینی که در زیر آن قرار دارد، حرکت می کنند. در صورتیکه آنها در حال رفتن به سمت جمع کننده هستند، با مولکول های گاز خنثی برخورد می کنند و آنها را نیز به همان سمت می فرستند و تمام حرکت این مولکول های متحرک در نهایت منجر به ایجاد یک باد می شود که آنرا “باد یونی” می نامند.
دانشمندان در مطالعات قبلی با بهره گیری از فناوری “باد یونی” برای خشک کردن میوه ها موفقیت محدودی داشتند. اما این دفعه، پژوهشگران دانشگاه “دالاهوی” کانادا یک قدم اضافی برداشتند و میوه ها را بجای قرار دادن در یک سینی غیرقابل نفوذ، روی یک توری فلزی گذاشتند. این کار تفاوت بزرگی ایجاد کرد، برای اینکه رطوبت حالا می تواند از همه طرف های میوه تبخیر شود و موجب شود دو برابر سریع تر و به صورت یکنواخت تری خشک شود.
روش “باد یونی تقویت شده با توری” هنگامی که با روش های مرسوم خشک کردن غیر حرارتی مقایسه می شود، بسیار سریع تر است، بعلاوه اینکه میوه را بطور مساوی و متعادل خشک می کند و مواد مغذی میوه ها را بیشتر حفظ می نماید و کمتر از نصف روش قبلی انرژی مصرف می کند.
منبع: نیوزتل