اخبار فناوری و موبایل
نیوزتل: دائما به ما گفته می شود که مصرف چربی های اشباع را به حداقل برسانیم اما تحقیقات جدیدی نشان دهنده ی آنست که خوردن غذاهای پر از چربی می تواند از ما در مقابل مبتلاشدن به برخی بیماریها محافظت کند.
به گزارش نیوزتل به نقل از ایسنا و به نقل از دیلی میل، پژوهشگران می گویند مصرف غذاهای سرشار از چربی اشباع مانند کیک، بیکن و پنیر می تواند خطر مبتلاشدن به بیماری پانکراتیت حاد(التهاب لوزالمعده) را کم کند.
گروه تحقیقاتی در آمریکا داده های مربوط به مردم ۱۱ کشور را مورد بررسی قرار دادند تا ارتباط بین چربی مصرف شده(فارغ از اشباع یا غیر اشباع بودن) را با مبتلاشدن به بیماری هایی که موجب التهاب لوزالمعده می شود پیدا کنند.
چربی اشباع شده در کره، گوشت های چرب و پنیر یافت می شود. این غذاها در جوامع غربی بسیار پر مصرف است. چربی غیر اشباع در روغن های گیاهی و ماهی یافت می شود که در رژیم غذایی آسیایی و گاهی آمریکای جنوبی یافت می شوند.
دانشمندان متوجه شدند که میزان زیاد چربی غیر اشباع که در اطراف بافت های شکمی جمع می شود موجب تولید نوع خاصی از مولکول های لطمه زننده به سلول و همین طور موجب تورم، التهاب و نارسایی اعضای بدن می شود.
سرویس سلامت همگانی انگلیس(NHS) سفارش می کند که چربی غیر اشباع را جایگزین چربی های اشباع بکنیم تا از خطر مبتلاشدن به بیماریهای قلبی بکاهیم. بااینکه این تحقیقات این سفارش را به چالش نمی کشد اما بیان می کند که چاقی گاهی می تواند از بیماران در مقابل برخی بیماریهای حاد محافظت کند.
این تضاد قبل از این نیز در مطالعات قبلی مورد بحث قرار گرفته بود اما با واکنش تند متخصصان روبرو شده بود.
محققان این مقاله که در نشریه “ساینس ادونس”(Science Advaces)می گویند: میزان بیشتر چربی غیر اشباع می تواند به بدتر شدن بیماری پانکراتیت حاد کمک نماید در صورتیکه در افراد با چربی اشباع این طور نیست.
سرویس سلامت همگانی انگلیس می گوید: وجود چربی زیاد در رژیم غذایی بخصوص چربی های اشباع می تواند موجب افزایش کلسترول و در نتیجه افزایش ریسک مبتلاشدن به بیماریهای قلبی شود. اگر می خواهید این خطر را کاهش دهید باید میزان مصرف چربی را کاهش داده و چربی های غیر اشباع را جایگزین چربی های اشباع شده کنید. شواهد خوبی از تاثیر جایگزینی چربی غیر اشباع بجای چربی اشباع در کاهش کلسترول وجود دارد. سازمان بهداشت جهانی سفارش می کند که تنها ۱۰ درصد کالری روزانه را یعنی چیزی حدود ۱۵۰ تا ۲۵۰ کیلوکالری را از چربی های اشباع و مابقی را از چربی های غیر اشباع تامین کنید. دولت کنونی بریتانیا نیز می گوید که باید میزان مصرف همه چربی ها را کم کرد و این چربی ها را با یکدیگر جایگزین کرد تا بتوان از چاقی در کشور جلوگیری کرد.
در مطالعات قبلی مشخص شد که چاقی می تواند از بیماران در مقابل مشکلات پزشکی مثل سوختگی، لطمه روحی و جراحی قلب و عروق محافظت کند.
نویسندگان این مطالعه که از مرکز پزشکی مایو (Mayo)در آریزونا و دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن در میسوری هستند می گویند: چاقی برای جلوگیری از بعضی بیماریها مفیدست.
این تضاد بیشتر از طرف نیمکره غربی زمین و در طول بیماریهای حاد گزارش شده است. بااینکه تاثیر ترکیب این چربی ها بر شدت بیماری هنوز نامشخص است.
محققان برای درک بهتر این تضاد ارتباط بین مصرف چربی های مختلف و تاثیر آنها بر چربی بدن و شدت پانکراتیت حاد را بررسی کردند. این گروه از ۲۰ گزارش بالینی از ۱۱ کشور که در آن افراد شاخص توده ی بدنی ۳۰ که به مفهوم چاقی است و گرفتار پانکراتیت حاد بودند استفاده کردند. آنها همین طور هفت گزارش بالینی با شاخص توده بدنی ۲۵ و داده های مربوط به چربی رژیم غذایی از سازمان غذا و دارو را مورد استفاده قرار دادند. و ارتباطی بین شدت بیماری پانکراتیت حاد و درصد چربی اشباع نشده یافتند.
آنها همین طور مشاهده نمودند که نوع شدید بیماری در افراد با شاخص توده ی بدنی کم تر در کشورهایی که چربی اشباع کمتری مصرف می کنند بیشتر رخ داده است. بگفته این گروه تحقیقاتی چربی جمع شده در اطراف اندام های شکمی که چربی اشباع نشده هستند منجر به تولید چربی های غیر استری می شود. این نوع چربی ها به سول لطمه می رسانند و موجب التهاب و نارسایی اندام ها می شوند حتی در افرادی که شاخص توده ی بدنی پایینی دارند. در مقابل چربی های اشباع که اطراف اندام شکمی هستند می توانند در تولید این اسیدهای چرب اختلال ایجاد کنند و موجب پانکراتیت خفیف تری شوند.
محققان بعد از این تعدادی آزمایش روی موش ها نیز انجام دادند.
برای آزمایش چگونگی تأثیر ترکیب چربی بر پانکراتیت، پژوهشگران به موش ها دو نوع رژیم غذایی دادند. یک رژیم غذایی غنی از اسید لینولئیک(یک اسید چرب اشباع نشده) و دیگری غنی از اسید پالمیتیک(یک اسید چرب اشباع).
هنگامیکه پژوهشگران در موش ها پانکراتیت ایجاد کردند، تنها ۱۰ درصد از موش هایی که رژیم اسید لینولئیک داشتند بعد از گذشت سه روز زنده ماندند این در حالیست که ۹۰ درصد موش هایی که رژیم اسید پالمتیک داشتند زنده ماندند. با مقایسه ی این نتایج پژوهشگران دریافتند که چربی اشباع ارتباط خوبی با آنزیم تری گلیسیرید لیپاز پانکراس ندارد. این امر موجب کاهش تولید اسیدهای چرب غیر استری می شود.
نویسندگان خاطرنشان می کنند که عوامل دیگری نیز می تواند در شدت التهاب لوزالمعده نقش داشته باشد همچون جنسیت، زمینه ژنتیکی و وجود بیماریهای دیگر که آنها مورد مطالعه قرار نداده اند.
در سال ۲۰۱۹ نیز گروهی از دانشمندان سفارش سازمان بهداشت جهانی را به چالش کشیدند و در مقاله خود که در مجله ی پزشکی انگلیس منتشر گردید استدلال کردند که پرهیز کامل از مصرف چربی های اشباع می تواند به مدلول از دست دادن مواد مغذی مهم باشد. بطور مثال تخم مرغ، گوشت و شکلات تلخ سرشار از مواد مغذی هستند اما چربی اشباع دارند. آنها این سازمان را برای سفارش ی جایگزینی چربی غیر اشباع بجای اشباع مورد انتقاد قرار دادند و گفتند: گام های اشتباه علمی و سیاسی ممکنست منجر به مرگ بی خود خیلی از افراد در سطح جهان شود و باید از آنها درس گرفت.
منبع: نیوزتل