کشف نشانگرهای زیستی در رابطه با کووید-۱۹ در کودکان

نیوزتل: پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدید خود توانسته اند گروهی از نشانگرهای زیستی را کشف کنند که با مبتلاشدن به کووید-۱۹ در کودکان مرتبط هستند.
به گزارش نیوزتل به نقل از ایسنا و به نقل از نیوزوایز، پژوهشگران “مرکز پزشکی سیدرز-ساینای”(Cedars-Sinai Medical Center) آمریکا در بررسی جدید خود، بر “سندروم التهابی چند سیستمی کودکان”(MIS-C) تمرکز کردند که طی آن، یک واکنش التهابی، چندین اندام را درگیر می کند. این شرایط می تواند هفته ها بعد از مبتلاشدن به کووید-۱۹ رخ دهد. بااینکه بیشتر بیماران با دارو بهتر می شوند اما بیش از نیمی از افراد مبتلا به سندروم التهابی چند سیستمی کودکان در آمریکا، در بخش مراقبت های ویژه بستری می شوند و شرایط آنها می تواند کشنده باشد.
از ۱۵ اوت، در مجموع ۴۴۰۴ مورد مبتلاشدن به سندروم التهابی چند سیستمی کودکان و ۳۷ مورد مرگ و میر ناشی از آن گزارش شده است. این گزارش نشان میدهد که میانگین سنی بیماران، ۹ سال بوده است و بیش از ۶۰ درصد آنها، کودکان سیاه پوست یا لاتینکس بوده اند.
“موشه اردیتی”(Moshe Arditi)، مدیر بخش بیماریهای عفونی مرکز پزشکی سیدرز-ساینای اظهار داشت: باتوجه به گزارش های در خصوص بستری شدن کودکان مبتلا به کووید-۱۹ در آمریکا و بازگشت خیلی از دانش آموزان به مدرسه در پاییز، بهبود درک ما در مورد سندروم التهابی چند سیستمی کودکان، بسیار مهم می باشد. تاثیر نامناسب سندروم التهابی چند سیستمی کودکان خصوصاً باتوجه به نژاد و قومیت، نگران کننده است.
پژوهشگران، گروه کوچکی از بیماران را مورد بررسی قرار دادند تا مجموعه ای از مسیرهای بیماری زا را در سندروم التهابی چند سیستمی کودکان شناسایی کنند و همین طور به شناسایی پروتئین هایی در خون بپردازند که مانند نشانگرهای زیستی برای پیش بینی شدت سندروم و کمک به تصمیم گیری برای درمان عمل می کنند.
اردیتی افزود: تصویر سندروم التهابی چند سیستمی کودکان، مانند یک بیماری خودایمنی ظاهر می شود که در آن، سیستم ایمنی بیش از حد فعال می شود و به اشتباه به اندام های بدن حمله می کند. این روند ممکنست در اثر لطمه گسترده ناشی از کووید-۱۹ به بافت پیش بیاید.
کودکان مبتلا به سندروم التهابی چند سیستمی بطور معمول نشانه هایی شبیه به نشانه های “طوفان سیتوکین”(cytokine storm) را تجربه می کنند که یک واکنش التهابی در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ است و می تواند کشنده باشد. این نشانه ها ممکنست تب مداوم و مشکلات گوارشی، تنفسی، عصبی و قلبی-عروقی همچون شوک و التهاب عضله قلب را شامل شوند.
بررسی های صورت گرفته توسط اردیتی و همکارانش، فرآیندهای بیولوژیکی را نشان می دهند که در سندروم التهابی چند سیستمی کودکان، طوفان سیتوکین و “سندروم شوک سمی”(toxic shock syndrome) نقش دارند. سندروم شوک سمی، یک عارضه نادر ناشی از عفونت های باکتریایی است که زندگی را تهدید می کند.
این گروه پژوهشی در بررسی جدید خود، یک رویکرد بینارشته ای را در پیش گرفتند و با متخصصان موسسه سیدرز-ساینای و پنج موسسه دیگر همکاری کردند.
“ون ایک”(Van Eyk)، از پژوهشگران این پروژه اظهار داشت: ما مجموعه ای از روش های پیشرفته مانند “پروتئومیکس”(Proteomics)، توالی یابی آران ای، تحلیل پادتن ها و سیگنال دهی سیستم ایمنی را به کار گرفتیم. ما با ترکیب نیروها می توانیم به اکتشافات علمی سرعت بدهیم تا با تکامل سریع همه گیری کووید-۱۹ همگام شوند و به آگاهی از تصمیمات بالینی کمک کنند.
پژوهشگران خاطرنشان کردند که پژوهش آنها به خاطر مقیاس کوچک، محدود شده است. آنها ۶۹ کودک مبتلا به سندروم التهابی چند سیستمی و بدون آنرا مورد بررسی قرار دادند و همین طور به بررسی هفت کودک پرداختند که به یک اختلال التهابی دیگر موسوم به “سندروم کاوازاکی”(Kawasaki disease) مبتلا بودند. برای اعتبارسنجی یافته های این پژوهش باید بررسی های آینده در گروه بزرگتری از بیماران صورت بگیرند.
این پژوهش، در مجله “Journal of Clinical Investigation” به چاپ رسید.

منبع: