اخبار فناوری و موبایل
نیوزتل: تا حالا ۹ دانشمند مسلمان، جایزه مصطفی(ص) را طی ۳ دوره دریافت کرده اند و امروز ۵ برگزیده دیگر معرفی و تقدیر می شوند.
به گزارش نیوزتل به نقل از مهر، جایزه مصطفی (ص) یک جایزه علم و فناوری ایرانی است که در امتداد تجلیل از دانشمندان برجسته در سال ۱۳۹۱ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. این جایزه، با هدف توسعه علم و فناوری در جهان اسلام، شناسایی و تجلیل از دانشمندان برجسته، زمینه سازی برای توسعه تعاملات پژوهشگران و افزایش همکاری و هم افزایی کشورهای اسلامی در زمینه های علم و فناوری بوجود آمد. این جایزه که از آن بعنوان نوبل اسلامی یاد می کنند به اثری نوآورانه در مرزهای دانش تعلق می گیرد که توسط افرادی شاخص در زمینه های علم و فناوری ارائه می شود. حوزه های اعطای جایزه مصطفی (ص) در ۴ بخش «علم و فناوری اطلاعات و ارتباطات»، «علم و فناوری زیستی و پزشکی»، «علم و فناوری نانو» و «کلیه زمینه های علم و فناوری» مشخص شد و برگزیدگان در این عرصه ها انتخاب می شوند. برگزیدگان هر یک از دوره های جایزه مصطفی (ص)، علاوه بر لوح و مدال جهانی مصطفی، مبلغ ۵۰۰ هزار دلار که از محل خیرین و موقوفات علم و فناوری دریافت می کنند. همین طور ۲۰ درصد از مبلغ جایزه مصطفی در ازای فعالیت برگزیدگان در قالب «گرنت پژوهشی برای ارائه به پژوهشگران کشورهای اسلامی»، «کمک هزینه فرصت مطالعاتی برای ارائه به پژوهشگران کشورهای اسلامی»، «کمک هزینه سفر برای حضور در رویدادهای بنیاد یا رویدادهای کشورهای اسلامی»، «گرنت برای انتشار مقالات مشترک با پژوهشگران کشورهای اسلامی»، «کمک هزینه برای انجام پروژه های مشترک در کشورهای اسلامی»، «کمک هزینه جهت راه اندازی مراکز مشترک علمی در کشورهای اسلامی»، «کمک هزینه برای پذیرش دانشجو در مقاطع تحصیلات تکمیلی از کشورهای اسلامی»، «کمک هزینه برای عضویت و فعالیت در مجامع علمی کشورهای اسلامی» اختصاص می یابد. هزینه اهدای جایزه، بوسیله وقف دارایی های مؤسسات بزرگ اقتصادی و دانش بنیان، صاحبان سرمایه، یا عموم علاقه مندان به رشد علمی جوامع اسلامی تامین می شود. طرح های ارسالی به دبیرخانه جایزه مصطفی (ص) برمبنای نوآوری در روش علمی، پیشرو بودن و نیز ماندگاری داوری می شوند. همین طور اثر باید کاربردهای مشخصی داشته یا نتایج حاصل از آن بصورت محسوس در جهان علم تأثیر گذاشته باشد. این جایزه بصورت دو سالانه همزمان با شروع هفته وحدت به برگزیدگان اعطا می شود. تا حالا ۳ دوره از این جایزه در سال های ۲۰۱۵، ۲۰۱۷ و ۲۰۱۹ به برگزیدگان مسلمان مقیم و غیر مقیم کشورهای اسلامی اعطا شده است.
برگزیدگان جایزه مصطفی (ص) در ۴ دورهردیفسال برگزارینام برگزیدهمقیم یا غیر مقیم کشورهای اسلامیحوزهطرح۱۲۰۱۵عمر یاغیمقیمعلم و فناوری نانوطراحی و تولید طبقاتی از ترکیبات با عنوان چارچوب های فلزآلی (MOFs)، چارچوب های زئولیت ایمیدزولات (ZIF/ Zeolite Imidazolate Frameworks) و چارچوب های کوالانسی آلی (COFs/ Covalent Organic Frameworks)۲۲۰۱۵جکی ای-رو یینگمقیمعلم و فناوری نانوزیستیساخت مواد وسیستم های پیشرفتهی زیستی با ساختار نانویی، انواع کاربردهای جالب، ازجمله ساخت نانوذرات پلیمری در سیستم های پاسخ محرک بمنظور دارو رسانی هوشمند در بدن (stimuli-responsive polymeric nanoparticles)۳۲۰۱۷سامی ارول گلنبهغیرمقیم / ترکیهعلم و فناوری اطلاعات و ارتباطاتشبکه G۴۲۰۱۷محمد امین شکراللهیغیرمقیم آلمانفناوری اطلاعاتنظریه اطلاعات۵۲۰۱۹اوگور شاهینغیر مقیم ترکیهعلم و فناوری زیستی و پزشکی
توسعه و آزمایش بالینی واکسن های درمان سرطان برمبنای mRNA برای هر بیمار بصورت فردی باتوجه به جهششان۶۲۰۱۹علی خادم حسینیغیرمقیم ایرانهیدروژل های نانو و بایو ساختار برای کاربردهای زیست-پزشکی۷۲۰۱۹عمران اینانغیرمقیم ترکیهفیزیک یونسفری و جویدرک اثر متقابل موج و ذره حالت whistler در فضای نزدیک زمین و اتصال الکتروشیمیایی بین تخلیه رعد و برق و اتمسفر بالا۸۲۰۱۹حسین بهاروندمقیم ایرانزیست شناسی سلول های بنیادیدرمان پارکینسون و AMD چشم با سلول درمانی۹۲۰۱۹محمد عبدالاحدمقیم ایرانعلم و فناوری نانو الکترونیکترجمه رفتار سلول های سالم و سرطانی در زمینه الکترونیک (شیوه های نوین تشخیص و درمان سرطان)۱۰۲۰۲۱کامران وفاغیرمقیم /فیزیک نظرینظریه F۱۱۲۰۲۱زاهد حسنغیرمقیم / بنگلادشفیزیک کوانتومنیمه فلزهای فرمیون ویل۱۲۲۰۲۱محمد صائغمقیم لبنانپزشکیدرمان های نوین برای بهبود نتایج آلوگرافت کلیه و قلب۱۳۲۰۲۱یحیی تیعلاتیمقیم مراکشفیزیک نظری و ذراتمشاهده پراکندگی نور با نور و جستجوی تک قطبی های مغناطیسی۱۴۲۰۲۱محمد اقبال چودریمقیم پاکستانشیمی آلی زیستیکشف مولکول های جذاب با کاربردهای درمانی
چهارمین دوره برگزاری و آشنایی با برگزیدگان
سه دوره از برگزاری جایزه مصطفی (ص) در ایران و با حضور دانشمندان مسلمان مقیم و غیر مقیم کشورهای اسلامی انجام شد و قرار بود که کشور مسلمان دیگری میزبان چهارمین دوره از برگزاری جایزه مصطفی باشد و برای تحقق این مساله پنج کشور متقاضی برگزاری جایزه مصطفی (ص) بودند. اما به سبب شرایط کرونا، کشورها تمایل به برگزاری چنین برنامه ای حتی بصورت محدود نداشتند بدین جهت دبیرخانه جایزه تصمیم به برگزاری چهارمین دوره در کشور ایران گرفت. چهارمین دوره از برگزاری جایزه مصطفی (ص )۲۰۲۱، امروز پنجشنبه ۲۹ مهرماه همزمان با شروع هفته وحدت اسلامی انجام می شود. تفاوت اعطای جایزه امسال با سالهای قبل در این است که در سه حوزه نانو، زیست فناوری و علوم پایه برگزیده نداشته و در بخش جدیدی از پزشکی و شیمی آلی مبادرت به انتخاب ۳ دانشمند مسلمان غیر مقیم شده است. همین طور در بخش عمومی، جایزه بصورت مشترک اعطا می شود. پروفسور کامران وفا مسلمان ایرانی و پروفسور زاهد حسن، دانشمند بنگلادشی از برگزیدگان مشترک بخش عمومی جایزه مصطفی (ص) هستند. این دو دانشمند جزو برگزیدگان مسلمان غیر مقیم در کشورهای اسلامی به شمار می آیند. همین طور پروفسور محمد صائغ، پروفسور یحیی تیعلاتی، پروفسور اقبال چودری از برگزیدگان بخش مقیم کشورهای اسلامی جایزه مصطفی را بصورت مشترک در بخش جدید جایزه، دریافت می کنند. پروفسور محمد صائغ بعنوان برگزیده مقیم کشورهای اسلامی در بخش بیوتکنولوژی پزشکی جایزه مصطفی است. پروفسور اقبال چودری در بخش عمومی و حوزه شیمی آلی زیستی موفق به دریافت جایزه مصطفی در دوره چهارم شده است. همین طور یحیی تیعلاتی اهل مراکش در بخش گروه عمومی و حوزه فیزیک نظری و ذرات موفق به دریافت جایزه مصطفی شده است. همین طور امسال دو جایزه پانصد هزار دلاری به دو گروه بخش عمومی (به صورت مشترک به ۲ دانشمند) و بخش پزشکی-شیمی آلی (به صورت مشترک به ۳ دانشمند) اعطا می شود.
منبع: نیوزتل