اخبار فناوری و موبایل
پژوهشگران ˮدانشگاه پنسیلوانیاˮ در بررسی جدید خود نشان داده اند که برنامه ریزی مجدد سلول های ایمنی می تواند به درمان خیلی از بیماری های شایع کمک نماید.
به گزارش نیوزتل به نقل از ایسنا و به نقل از پن تودی، بررسی جدید پژوهشگران “دانشکده پزشکی پرلمن”(Perelman School of Medicine) در “دانشگاه پنسیلوانیا”(UPenn) نشان داده است که یک روش ایمنی درمانی آزمایشی می تواند سلول های ایمنی را موقتاً برنامه ریزی کند تا تنها با تزریق یک آران ای پیام رسان مشابه واکسن های کووید-۱۹ مبتنی بر آران ای پیام رسان بتوانند به هدف خاصی حمله کنند.
پژوهشگران، متد جدیدی را با آماده سازی آران ای پیام رسان نشان دادند که در آن، سلول های T برای حمله به سلول های فیبروبلاست قلب برنامه ریزی می شوند. نارسایی قلبی اغلب تا حدی توسط سلول های فیبروبلاست هدایت می شود که با تولید بیش از حد مواد فیبری، به صدمه و التهاب قلب پاسخ می دهند. این کار آنها، عضله قلب را سفت می کند و به اختلال در عملکرد قلب منجر می شود. این شرایط، بروز وضعیتی معروف به فیبروز را به دنبال دارد. در آزمایش هایی که روی موش های مبتلا به نارسایی قلبی انجام شد، برنامه ریزی مجدد سلول های T، کاهش فیبروبلاست های قلبی و معکوس شدن چشم گیر فیبروز را به همراه داشت.
“جاناتان اپستاین”(Jonathan Epstein)، از پژوهشگران این پروژه اظهار داشت: فیبروز، زمینه ساز خیلی از اختلالات جدی مانند نارسایی قلبی، بیماری کبد و نارسایی کلیوی است. روش ایمنی درمانی ما می تواند راهی مقیاس پذیر و مقرون به صرفه برای رسیدگی به یک مرتبه سنگین پزشکی باشد. قابل توجه ترین پیشرفت، توانایی مهندسی کردن سلول های T برای یک کاربرد بالینی خاص بدون احتیاج به خارج کردن آنها از بدن بیمار است.
این روش جدید برپایه فناوری “سلول تی کایمریک گیرنده آنتی ژن”(CAR T cell) است که تابحال به برداشتن سلول های T بیمار و برنامه ریزی مجدد ژنتیکی آنها در آزمایشگاه برای شناسایی نشانگرها نیاز داشته است. این سلول های T خاص را میتوان با استفاده از روش های کشت سلولی تکثیر کرد و باردیگر به بیمار تزریق کرد تا به یک هدف ویژه حمله کنند.
اولین درمان با روش CAR T، توسط پژوهشگران “بیمارستان کودکان فیلادلفیا”(CHOP) ابداع شد و در سال ۲۰۱۷، مورد تایید “سازمان غذا و داروی آمریکا”(FDA) جهت استفاده در مقابل انواع سرطان خون و بعد از آن برای لنفوم قرار گرفت.
باآنکه فناوری CAR T هم اکنون عموما برای درمان سرطان ها استفاده می شود اما با عنایت به نتایج چشم گیر در خیلی از موارد ناامیدکننده، توسعه دهندگان آن مدت هاست که در نظر دارند تا از این روش برای درمان سایر بیماری ها هم استفاده کنند. اپستاین و همکارانش در پژوهش سال ۲۰۱۹ خود نشان دادند که روش استاندارد CAR T را میتوان برای حمله به فیبروبلاست های بیش فعال قلب و بازیابی عملکرد قلب در موش های مبتلا به نارسایی قلبی به کار برد.
علیرغم این نتایج مثبت، زمانی که این راهبرد استاندارد ضد نارسایی قلبی یا سایر بیماری های فیبروتیک در انسان ها به کار برود، مشکل ساز خواهد بود. فیبروبلاست ها عملکرد طبیعی و مهمی در بدن بخصوص در بهبود زخم دارند. سلول های CAR T که به صورت ژنتیکی برای حمله به فیبروبلاست ها برنامه ریزی مجدد شده اند، می توانند ماهها یا حتی سال ها در بدن زنده بمانند و فیبروبلاست ها را سرکوب کنند و به بروز اختلال در روند بهبود زخم منجر شوند.
اپستاین و همکارانش در این پژوهش جدید، یک روش موقتی، قابل کنترل و بسیار ساده تر را ابداع کردند. آنها نوعی آران ای پیام رسان را طراحی کردند که یک گیرنده سلول T را رمزگذاری می کند تا فیبروبلاست های فعال را هدف قرار دهد و آران ای پیام رسان را در نانوذرات لیپیدی حباب مانند کوچک محصور کند. خود فیبروبلاست ها در مولکول هایی پوشیده شده اند که روی سلول های T قرار می گیرند. این فناوری برای عرضه واکسن های کووید-۱۹ مبتنی بر آران ای پیام رسان که حالا در سرتاسر جهان استفاده می شوند هم بسیار مهم می باشد.
“درو ویزمن”(Drew Weissman)، از پژوهشگران این پروژه اظهار داشت: فناوری استاندارد CAR T، اصلاح سلول های T بیماران را در خارج از بدن شامل می شود که برای درمان بیماری های رایج یا استفاده در کشورهای فقیرتر، گران و دشوار است. ساخت سلول های CAR T عملکردی درون بدن، وعده عرضه پلت فرم مبتنی بر آران ای پیام رسان و نانوذرات لیپیدی حباب مانند را تا حد زیادی گسترش می دهد.
مولکول های آران ای پیام رسان محصور شده، بعد از تزریق به موش ها، توسط سلول های T جذب می شوند و مانند الگوهایی برای تولید گیرنده فیبروبلاست عمل می کنند. این مولکول ها، سلول های T را به صورت موثر برای حمله به فیبروبلاست های فعال برنامه ریزی مجدد می کنند. در هر حال، این برنامه ریزی مجدد، موقتی است. آران ای های پیام رسان در DNA سلول T ادغام نمی شوند و تنها برای چند روز در سلول های T زنده می مانند. بعد از آن، سلول های T به حالت عادی باز می گردند و دیگر فیبروبلاست ها را هدف قرار نمی دهند.
دانشمندان دریافتند که تزریق آران ای پیام رسان به موش های مبتلا به نارسایی قلبی، به رغم کوتاه بودن زمان فعالیت، توانست جمعیت زیادی از سلول های T موش ها را با موفقیت برنامه ریزی کند و به کاهش عمده فیبروز قلب در آنها و بازیابی اندازه طبیعی قلب بیانجامد.
پژوهشگران به آزمایش فناوری CAR T مبتنی بر آران ای پیام رسان ادامه می دهند و امیدوارند که در نهایت بتوانند آزمایش های بالینی را آغاز کنند.
این پژوهش، در مجله “Science” به چاپ رسید.
منبع: نیوزتل