اخبار فناوری و موبایل
نیوزتل: فاجعه شاتل فضایی کلمبیا در اول فوریه ۲۰۰۳ رخ داد و به مرگ هفت فضانورد منجر گردید و همین مورد سبب شد تا ناسا نحوه آماده سازی و اجرای چنین ماموریت هایی را تغییر دهد. ۲۰ سال پس از این حادثه و اکنون مدیر این آژانس فضایی و یکی از اعضای هیئت تحقیق آن همچنان در مورد میراث ماندگار این تراژدی فکر می کنند.
به گزارش نیوزتل به نقل از ایسنا و به نقل از اسکای، شاتل فضایی کلمبیا، نام یکی از مدارگردهای برنامه شاتل های فضایی سازمان هوانوردی و فضایی ملی آمریکا(ناسا) بود که در یکم فوریه ۲۰۰۳ هنگام بازگشت از ایستگاه بین المللی فضایی و در بیست و هشتمین مأموریت فضایی خود(ماموریت اس تی اس-۱۰۷) به همراه هفت فضانورد درحال بازگشت به جو زمین منفجر شد و تمام سرنشینان آن کشته شدند.
«اسکات هابارد»(Scott Hubbard) دقیقا به یاد می آورد که در روز رخ دادن یکی از مرگبارترین تراژدی های تاریخ سفرهای فضایی کجا بود. پیش از این که وی در بامداد روز یکم فوریه ۲۰۰۳ از رختخواب بیرون بیاید، یک برنامه رادیویی در اخبار خود خبری در خصوص این که عملیات بازگشت مأموریت شاتل فضایی کلمبیا ناسا در بازگشت به زمین به تاخیر افتاده منتشر نمود.
او به یاد آورد و اظهار داشت: نگران بودم و احساس می کردم که مشکلی پیش آمده است.
این فضاپیما که کمی بیشتر از دو هفته پیش از مرکز فضایی کندی در فلوریدا با هفت فضانورد پرتاب شده بود، قرار بود بامداد همان روز فرود بیاید. اما فرود هیچگاه نیامد.
این فاجعه به هنگام ورود فضانوردان به جو زمین صورت گرفت و سبب شد تمام سفرهای فضایی شاتل های ناسا تا ژوئن ۲۰۰۵ میلادی به تعویق افتد. فضاپیمای «کلمبیا» اولین شاتل فضایی مورد استفاده در ناوگان فضایی ناسا بود و اولین مأموریت فضایی خویش را از ۱۲ تا ۱۴ آوریل سال ۱۹۸۱ میلادی با موفقیت به پایان رساند.
تیم تحقیقاتی این حادثه به این نتیجه رسیدند که این فاجعه از ۱۶ روز قبل شروع شده بوده و هنگام پرتاب شاتل به فضا، قطعه ای ۷۵۰ گرمی از فوم محافظ حرارتی مخزن خارجی شاتل فضایی کنده شد و به کامپوزیت کربن-کربن عایق حرارتی بال چپ برخورد کرد. برخورد این قسمت سبب ایجاد شکافی در لبه حمله بال(قسمت جلویی بال) شد و هنگام بازگشت به زمین و در جو که شاتل با گرمای زیادی روبرو بود، دمای زیاد و گازهای گرم سبب شکسته شدن بال از داخل و در نتیجه تکه تکه شدن شاتل شد.
خدمه شاتل فضایی کلمبیا: دیوید براون، ریک هاسبند، لورل کلارک، کالپانا چاولا، مایکل اندرسون، ویلیام مک کول و ایلان رامون