به گزارش نیوزتل، محققان نشان دادند که نشانگرهای زیادی در ادرار وجود دارد که به بیماری سرطان مرتبط می باشد. آنها با کمک نانوسیم ابزاری برای گیراندازی این نشانگرهای زیستی ساختند.

به گزارش نیوزتل به نقل از مهر، یکی از اصلی ترین علل مرگ و میر سرطان تشخیص دیرهنگام این بیماری است. تشخیص زودهنگام سرطان برای افزایش شانس درمان بیمار خیلی مهم است و در سالهای اخیر، توسعه ابزارهای تشخیصی برای تشخیص سرطان در مراحل اولیه مورد توجه بسیاری قرار گرفته است.
سلول های سرطانی از اسیدهای میکرو ریبونوکلئیک خاص (miRNA) استفاده می نمایند، RNA های غیر کد کننده ای که برای تنظیم بیان ژن و افزایش شانس تشکیل تومور ضروری هستند. در حالیکه miRNA در گردش، نشانگرهای زیستی زنده بیماری اولیه سرطان هستند، شناسایی miRNA های در رابطه با سرطان در خون و سایر مایعات بدن چالشی بزرگ است.
در این شیوه، تیمی از محققان به سرپرستی تاکائو یاسویی از انستیتوی علوم توکیو در ژاپن، تلاشهای خویش را بر روی تحلیل و بررسی miRNA گذاشتند. این شیوه بر نانوسیم و یادگیری ماشین (ML) برای تشخیص miRNA های در رابطه با سرطان در ادرار متمرکز کرده اند. نتایج این پروژه در نشریه Analytical Chemistry در ۱۸ اکتبر ۲۰۲۴ انتشار یافته است.
یاسویی می گوید: «در خون وزیکول های خارج سلولی (EV) وجود دارند که اطلاعات نظارتی حیاتی را با خود دارند. این miRNA ها بین افراد سالم و افراد دچار سرطان متفاوت هستند. با استفاده از اکسید روی (ZnO ) گروه تحقیقاتی ما تلاش در تهیه یک ابزار تشخیص سرطان دارد تا به شکل غیر تهاجمی miRNA از ادرار استخراج شوند.»
در ابتدا، دانشمندان از نانوسیم های ZnO برای گیراندازی وزیکول های خارج سلولی در نمونه های ادرار استفاده کردند و فناوری ریزآرایی را برای شناسایی توالی های خاص ژن در miRNA های وزیکول های خارج سلولی عرضه کردند. از روش اولتراسانتریفیوژ برای مقایسه و اعتبارسنجی بهره وری miRNA توسط نانوسیم ها استفاده شد.
نتایج نشان داد که وزیکول های خارج سلولی حاوی miRNA، با اندازه ۴۰ نانومتر تا ۲۰۰ نانومتر، به صورت کارآمد در نانوسیم ها گیر افتادند. این گیراندازی توسط نانوسیم از نمونه ادرار نوید ساخت دستگاهی را می دهد که بعنوان ابزاری برای تشخیص سرطان قابل استفاده می باشد.
محققان در این پروژه بیشتر از دو هزار نوع miRNA را در نمونه ادرار به دست آوردند. آنها با کمک یادگیری ماشینی مبادرت به شناسایی این miRNAها کرده و miRNA در ارتباط با بیماری سرطان ریه را شناسایی نمودند. آنها به ۵۳ گونه miRNA رسیدند که می تواند برای تشخیص سرطان از آنها استفاده نمود.
یاسویی عنوان کرد: «ما همینطور یک گروه miRNA را هم شناسایی کردیم که می تواند به صورت دقیق سرطان ریه مرحله I را تشخیص دهد. از آنجائیکه گروههای miRNA ادرار می توانند سرطان ریه را در مراحل اولیه پیشبینی کنند، ما معتقدیم که گروههای miRNA ادرار پتانسیل کافی برای تشخیص زودهنگام سرطان را دارند.»

منبع: