اخبار فناوری و موبایل
نیوزتل: پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدید خود، نورون هایی را در مغز شناسایی کرده اند که در تنظیم قند خون نقش دارند.
به گزارش نیوزتل به نقل از ایسنا و به نقل از مدیکال اکسپرس، افت سطح قند خون که با نام “هیپوگلیسمی”(Hypoglycemia) شناخته می شود، می تواند شرایطی تهدیدآمیز به خصوص برای کسانی باشد که به دیابت نوع یک مبتلا هستند و برای پیش گیری از بالا رفتن سطح قند خون باید انسولین مصرف کنند. راهکارهای این مشکل می توانند به درک بهتر مکانیسم های اساسی موثر در حفظ تعادل قند خون منجر شوند.
پژوهشگران “کالج پزشکی بیلور”(BCM) به سرپرستی دکتر “یونگ ژو”(Yong Xu)، استادیار زیست شناسی سلولی این دانشگاه، گروهی از نورون های منحصر به فرد سنسور گلوکز را در مغز شناسایی کرده اند و نحوه همکاری آنها با یکدیگر را برای پیش گیری از بروز هیپوگلیسمی شدید در موشها نشان داده اند.
ژو اظهار داشت: نورون های سنسور گلوکز، نوسانات سطح قند خون را احساس می کنند و با کاهش یا افزایش فعالیت خود، نسبت به این مساله واکنش نشان می دهند. این نورون ها همین طور می توانند تولید هورمون هایی مانند “گلوکاگون”(Glucagon) را تحت تاثیر قرار دهند که می توانند مستقیما تولید یا جذب گلوکز را توسط بافت های اطراف تحت تاثیر قرار دهند. این سیستم می تواند تعادل گلوکز خون را حفظ کند.
نورون های سنسور گلوکز، در چندین ناحیه از مغز وجود دارند. ژو و همکارانش در این بررسی، بر نورون هایی تمرکز کردند که در ناحیه موسوم به “vlVMH” مغز قرار گرفته اند. خیلی از نورون هایی که در این ناحیه قرار دارند، به بیان گروهی از پروتئین های گیرنده استروژن موسوم به “گیرنده استروژن آلفا”(estrogen receptor-alpha) می پردازند و نسبت به نوسانات گلوکز خون واکنش نشان می دهند اما عملکرد آنها در متابولیسم گلوکز، تابحال به صورت ویژه مورد بررسی قرار نگرفته است.
پژوهشگران در این بررسی دریافتند که نورون های حاضر در ناحیه vlVMH مغز موش ها، خاصیت های منحصر به فردی دارند. ژو و همکارانش ابتدا با دیدن این خاصیت ها تعجب کردند برای اینکه همه نورون های گیرنده استروژن آلفا در این ناحیه از مغز، قابلیت حس کردن گلوکز را داشتند و همین ویژگی، آنها را منحصر به فرد می کند.
آنها دریافتند که بااینکه همه نورون های این ناحیه می توانند گلوکز را احساس کنند اما واکنش مشابهی نسبت به تغییرات سطح گلوکز ندارند. حدود نیمی از نورون ها بعد از مواجه شدن با سطح بالای گلوکز، فعالیت خودرا می افزایند و با کاهش سطح گلوکز، به کاهش فعالیت خود می پردازند.
ژو و همکارانش به این نتیجه رسیدند که مدارهای عصبی، در واکنش نورون ها نسبت به تغییر سطح گلوکز نقش دارند و نقش آنها نیز با یکدیگر متفاوت می باشد.
این پژوهش، در مجله “Nature Communications” به چاپ رسید.
منبع: نیوزتل