اخبار فناوری و موبایل
با انعقاد قرارداد میان پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران، دستیابی به چاره رفع بوی نامطبوع مجتمع پردازش و دفع زباله شهرداری تهران به این پژوهشگاه، محول شد.
به گزارش نیوزتل به نقل از پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، حسین قنواتی، عضو هیات علمی این پژوهشگاه و مجری طرح گفت: یکی از چالش ها و مشکلات اساسی در حوزه مدیریت پسماندهای شهری، مشکل بوی نامطبوع حاصل از تجزیه ترکیبات آلی موجود در این پسماندها و تولید آلایندهای گازی است که موجب مشکلات زیست محیطی و اجتماعی فراوانی می شود. وی ادامه داد: بوی بسیار بد حاصل از تجزیه این ترکیبات نه فقط در محل های دفن بهداشتی و غیربهداشتی زباله که در کارخانه های پردازش و تبدیل مواد زائد شهری که عملیات بازیافت و تولید کمپوست از زباله های شهری را انجام می دهند نیز تولید شده و موجب آزار و شکایت ساکنان مناطق اطراف می شود. عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اشاره کرد: ترکیبات آلاینده گازی همچون volatile organic compounds (VOCs) و volatile sulfur compounds (VSCs) از عوامل اصلی بوی نامطبوع سیستم های پردازش مواد آلی زباله های شهری هستند. وی اظهار داشت: یکی از راهکارهای مناسب و کم هزینه برای حذف این بوی نامطبوع، استفاده از روش بیوفیلتراسیون با بهره گیری از میکروارگانیسم های تجزیه کننده گازهای آلاینده است. قنواتی اضافه کرد: در این پروژه که طی قراردادی از طرف سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران به پژوهشگاه بیوتکنولوژی محول شده، سویه های باکتریایی با قابلیت تجزیه بالای ترکیبات مهم و موثر عامل بوی نامطبوع پروسه تبدیل مواد آلی پسماندهای شهری به کمپوست جداسازی و شناسایی می شوند و سپس این سویه ها در مقیاس پایلوت و صنعتی تکثیر شده و برای اضافه شدن به توده های آلی جهت کاهش میزای بوی آنها استفاده می شوند. وی اشاره کرد: در این طرح با بررسی حدود ۴۰۰ ترکیب مختلف موثر در بوی نامطبوع ناشی از پروسه پردازش زباله شهری، ترکیبات دی متیل سولفید، دی متیل دی سولفید، سولفید هیدروژن، پینن، متیل مرکاپتان، فنیل مرکاپتان، متیل آمین، اسید بوتیریک، پیریدین، تولوئن و زایلن بعنوان ترکیبات اصلی عامل بوی نامطبوع پروسه شناسایی شده اند. عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اظهار داشت: در تلاشیم با شناسایی و جداسازی باکتری های تجزیه کننده این ترکیبات، سویه های برتر به دست آمده را در پروسه کاهش بوی نامطبوع ناشی از تبدیل مواد آلی پسماندهای شهری به کمپوست در مقیاس های پایلوت و صنعتی استفاده نمائیم. این محقق درباب روند دستیابی به سویه های برتر میکروبی مورد نظر اظهار داشت: بدین منظور بعد از شناسایی و جداسازی باکتری های تجزیه کننده این ترکیبات، آنها را در محیط کشت های اختصاصی، غنی سازی کرده و بعد از جداسازی و خالص سازی، سویه های بدست آمده از هر دسته را از لحاظ قدرت تجزیه کنندگی با یکدیگر مقایسه نماییم. وی اظهار داشت: بدین ترتیب بهترین سویه های تجزیه کننده هر ترکیب انتخاب و شناسایی خواهند شد. همین طور محیط کشت مناسب جهت رشد سویه های مختلف میکروبی جداسازی شده به شکل کنسرسیومی و مخلوط انتخاب خواهد شد تا کشت انبوه میکروارگانیسم ها با هزینه پایین و روش آسان در یک فرمانتور ساده همزن دار قابل انجام باشد. قنواتی اضافه کرد: در ادامه، این سویه ها بعد از تکثیر به صورت کنسرسیومی در فاز پایلوت تست خواهد شد و عوامل موثر در کاهش بوی نامطبوع مانند تنظیم نسبت کربن به ازت، تنظیم تخلخل و رطوبت و تنظیم برنامه هوادهی هم در فازهای پایلوت و صنعتی بهینه سازی می شوند. وی با اشاره به آغاز اجرای فاز آزمایشگاهی طرح، گفت: این طرح در حدود یک تا یک و نیم سال در سه فاز آزمایشگاهی، پایلوت و صنعتی اجرا می شود که امیدوارم با اتمام موفقیت آمیز آن شاهد کنترل و حذف بوی نامطبوع به وجود آمده در اطراف این مجتمع بزرگ پردازش زباله که بیش از ۸ هزار تن زباله شهر تهران را پذیرا است، باشیم.